Д-р Елица Стоилова е доцент в Пловдивският университет в катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет. университета. Публикувала е книгите Producing Bulgarian yoghurt: manufacturing and exporting of authenticity [Прозиовдството на българаско кислео мляко: произовдство и изнс на автетичност] (2014) и „Празници и фестивали на храните. Валоризация на локланото кулинарно наследство“ (2021). Носител е на годишната награда „Достъп до добра храна“ на Граждански институт и на Фондация "Българска месна традиция" за 2020
Д-р Елица Стоилова е защитила бакалавърските си степени по етнология и социология в Пловдивския университет. Магистърската ѝ степен е „Управление на изследователските дейности и иновациите“ (ПУ). Докторантурата си защитава в Холандия (Техническия университет в Айндховен) в програма за история на технологиите. Работи върху българското кисело мляко и как то се превръща в национален символ. Изследва промяната в неговото производство и консумация, както и неговата популяризация в чужбина. В резултат на изследването си публикува през 2014-та книгата Producing Bulgarian yoghurt: manufacturing and exporting of authenticity (Прозиовдството на българаско кислео мляко: произовдство и изнс на автетичност). От доктурантурата ѝ социалното изследване на храната и храненето се налагат като основен неин изследователски интерес. Нематериалното културно наследство и въпросът за идентичността са другите две тематични области, с които се занимава (почти винаги през храните). От близо 5 години работи върху кулинарните фестивали в България и техните специфики. През 2016 – 2017 година печели стипендия от Центъра за академични изследвания в София, като в рамките на една година работи върху своето изследване „Традиции и иновации: валоризация на автентичните храни“, което прераства по-късно в цялостно изследване на процеса на фестивализация и неолокални политики, които тя изследва през празниците и фестивалите посветени на храни. За изследванията си в сферата на храните получава през 2020-та годишната награда „Достъп до добра храна“ на Граждански институт и на Фондация "Българска месна традиция" за изграждането на публичен образ на добрата храна чрез изследването и популяризирането на традициите на хранителните технологии и кулинарните фестивали в България. През 2021- ва Елица Стоилова издава монографията „Празници и фестивали на храните“ Валоризация на локланото кулинарно наследство“, в която обобщава изследването си на тези проблематики през последните години.
Избрани публикации
Стоилова, Е. (2021) Празниците и фестивалите на храните: валоризация на локалното кулинарно наследство. Пловдив: Университетско издателство „Паисий Хилендарски“.
Stoilova, E. Еxporting Authenticity. Amsterdam: Amsterdam University Press.
Стоилова, E. (2020) “Кулинарните фестивали: фестивализация, неолокализъм и Гастролокализъм”, Семинар_BG 19, 1-25, https://seminar-bg.eu/spisanie-seminar-bg/broy19/item/585-kulinarnite festivali.html.
Стоилова. Е. (2020) „Неолокализъм, занаятчийска бира и антимакдоналдизация,“ Социологически проблеми 2 : 596-623.
Кръстанова, Кр. Златкова, М., Кисикова, М. Стоилова, Е. (2019) По пътя. Образи, звуци, истории. Пловдив: ИК „Ракурси“. ISBN: 978-954- 8852-97-5.
Стоилова, E. (2020) “Чиста и безопасна храна за градския консуматор. Как се модернизира производството на кисело мляко през 30-те – 40-те години на ХХ в.” Семинар_BG 18, https://seminar-bg.eu/spisanie seminar-bg/broy-18/item/579-chista-i-bezopasna-hrana-za-gradskiya konsumator.html
Stoilova, E. (2020) “Craft Beer Culture and Creative Industries in Plovdiv, Bulgaria". Papers in Applied Geography 6, 222-239.
Стоилова, Е. (2019) „Заветът на художника“. В:. По пътя. Образи, звуци, истории. 59 – 90. Пловдив: ИК „Ракурси“. ISBN: 978-954-8852-97-5.
Златкова, М. и Елица Стоилова (2019) "Образи на планината във визyалните наративи на каракачаните". В: Шнитер, М. и колектив (съставители) Родопа планина – земи, богове, хора и храмове. Изд. Исторически музей Велинград: София, ISBN 978-954-92299-7-4., 451-463.
Stoilova, E. (2018) “Food, Myths, and Authenticity”. MemoScapes. Romanian Journal of Memory and Identity Studies 2, no 2, 53-63.
Stoilova, E. (2018) „Food festivals as cultural experience economy” Questionner le tournant créatif : dispositifs, processus et représentations. YanitaAndonova et Anne-France KOGAN (dir.): 79-83.
Стоилова, Е. (2017) „Фестивалност и конструиране на локалното културно наследство“. В Опазване на културното наследство. Идеи и практики. Мила Сантова и колектив (ред.), 212-222 стр. София: АИ „Марин Дринов“.
Стоилова, Е. (2017) „Валоризация на автентичната храна: фестивалите на традиционните храни като иновативни практики“. Иновации, развитие и устойчивост в селските райони в България и Европа– сборник, 127-137 стр. Таня Неделчева (съст.). София: ОМДА, http://www.prehod.omda.bg/uploaded_files/files/articles/sbornik_konfere ntsia__1516022560.pdf , ISBN 978-954-9719-96-3.
Stoilova, E. (2016) “Le yaourt bulgare ou la fabrique de l’ authenticité“. Encyclopédie pour une histoire nouvelle de l'Europe,https://ehne.fr/article/civilisation-materielle/consommation-et-circulations transnationales/le-yaourt-bulgare-ou-la -fabrique-de-lauthenticite.
Стоилова, Е. (2015) „Храните в ракурса на етноложкото изследване или какво е българско кисело мляко“. След следващата запетая – сборник , 51- 64. Пловдив: УИ „Паисий Хилендарски".
Stoilova, E. (2015) „The Bulgarianization of Yoghurt: Connecting Home, Taste and Authenticity“. Food and Foodways 1-2 (23):14-35.
Stoilova, E. (2014) Producing Bulgarian Yoghurt: Manufacturing and Exporting Authenticity. Amsterdam: Amsterdam University Press.
Stoilova, E. (2013) “From Home-Made Product to Industrial One: Manufacturing Bulgarian Sour Milk.” Agricultural History 87 (1): 73-92.
Stoilova, E. (2012) "Deconstructing the Authenticity: Who, When and How Created the Bulgarian Yoghurt." Myth-Making and Myth-Breaking in History and the Humanities, http://www.unibuc.ro/n/resurse/myth-makiand-myth-brea-inhist-and
thehuma/docs/2012/iul/12_09_22_09Proceedings_Myth_Making_and_M
yth_Breaking_in_History.pdf
Стоилова, Е. (2012) „Визуализация на нематериалното културно наследство." В Локално наследство- ресурс за местно развитие. Съст. Красимира Кръстанова, , 57-77. Пловдив: УИ „Паисий Хилендарски."
Stoilova, E. (2011) "From Homemade Product to Industrial One: Manufacturing Bulgarian Sour Milk." Interdisciplinary Themes Journal 3 (1), http://www.interdisciplinarythemes.org/journal/index.php/itj/article/viewFile/103/