8 декември 2022
За повечето хора храната е мекото средоточие на живота. Сладостен момент от делника, апотеоз на празника. За нас тя е и блажена част от работата ни. Седем изследователи на българската храна - историци, културолози, фолклористи, антрополози, социолози- се обединихме и създадохме общество “Около храната”.
Обществото ни има за цел да събира и разпространява познания за храната в България. Заедно с всеки, който споделя вярата ни във важността на тази мисия, ще трупаме архив на българската кулинарна история и ще се грижим той да е достъпен за всички.
Сайтът ни, едва стъпил на крака, ще бъде едновременно библиотека и галерия. Стари готварски книги, архивна фотография и най-вече много от нашите студии ще бъдат събрани на едно място, така че да са лесно достъпни за всеки, който иска да научи повече за това как българите готвят, ядат и мислят за храната. С кого делим кухня, как празнуваме чрез храна, откъде идват рецептите ни и къде отиват, как мечтаем за храна и как я изхвърляме - темите, по които мислим и работим отразяват това, че храната е всеобхватен социален феномен.
Освен да пишем, обичаме и да говорим за храна. Намерението ни е да демонстрираме това с периодични публични лекции, за които скоро ще научите повече. Обмисляме как можем да сме по-полезни и на хората, ангажирани със създаването и приготвянето на храна в България. Това съобщение е да съобщи за появата ни, която, вярваме, е само начало на дълги разговори около и за храната на масата.
С приятелски поздрав,
Общество “Около храната”
Албена Шкодрова, председател
Вихра Барова, заместник-председател
Райна Гаврилова, касиер
Велислава Петрова
Елица Стоилова
Николай Вуков
Тина Пенева
Честито! Пожелавам ви успешно начало! Бъдете винаги така атрактивни и печатляващи, търсете обмен между различните народни кухни и отличните качества на храните! Да пребъде! Речено- сторено!