top of page
  • Снимка на автораAround the Table

Лекция на Евгения Кръстева-Благоева за историята и бъдещето на храната събра пълна зала в Бургас




На 18 септември 2024 г. в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас се проведе лекция на доц. д-р Евгения Кръстева-Благоева, преподавател в Департамента по антропология на Нов български университет. Темата на събитието – „Храната: история и бъдеще. Антропологични разкази“ – привлече множество посетители, които изпълниха залата.

Доц. Кръстева-Благоева предложи увлекателно пътуване през хилядолетната еволюция на храненето, като започна от първобитните начини за добиване и приготвяне на храна и достигна до съвременната консумативна култура. Тя разгледа храната не само като основна човешка потребност, но и като културен феномен и социален инструмент. Лекцията събуди интерес към мястото на храната в нашето ежедневие и какво ни очаква в бъдещето по отношение на хранителните навици. Доц. Кръстева-Благоева говори за важността на културната антропология в разбирането на човека и обществото. Модератор на събитието беше Любомир Вълков, завършил магистратура по „Културна и социална антропология“ в НБУ, който също акцентира върху практическото приложение на тези знания.

След лекцията присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси и да участват в неформална дискусия, която продължи и след официалния край.


3 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page